blog
Blog

Startpagina / Blog / Neonreclames als een unieke en tijdloze vorm van communicatie

2020.11.05 |

Nieuws |

Pretende |

Read time: 3 min

aquarium-neon-op-de-muur-van-het-gebouw-letters-bekleed-patina-neon-over-de-ingang-naar-restaurant-groene-neon-op-de-muur-van-het-gebouw-neon-op-een-stele-onder-glas (31).jpg

Neonreclames als een unieke en tijdloze vorm van communicatie

Vier jaar geleden.... Ik weet nog als de dag van vandaag hoe ik midden oktober 2016 een geheimzinnig telefoontje kreeg met de vraag of ik foto's wilde maken van verschillende 3D reclames in de Poolse Tri-City. Mijn eerste gedachte was - "moet ik foto's maken van reclameborden, van winkelreclames? Zinloos." Maar aan de andere kant stel ik het, als fotograaf, altijd op prijs om fotografische ervaring op te doen in onontdekte gebieden. Al na de eerste ontmoeting met het hoofd van Pretende, het bedrijf dat mij benaderde, wist ik dat dit niet zomaar reclameborden zouden zijn, maar creatieve, moderne en elegante, unieke en in het oog springende 3D reclames. Onder deze definitie vallen niet alleen 3D letters die verschillende ingangen versieren, maar ook letters met LED-verlichting, exclusieve gouden letters of futuristische opschriften van houten letters en letters van roestvrij staal. Maar geen ervan vind ik zo mooi als de neonreclames! 


Zo begon mijn vierjarig avontuur met verschillende neonreclames in heel Polen. En die kwamen allemaal uit één studio die tussen Gdansk en Sopot ligt - Pretende.pl. En er zijn geen identieke neonreclames daartussen.
 De meesten van u zullen misschien zeggen dat ik me allang weer verveeld zou hebben met het fotograferen van neonreclames (4 jaar is een lange tijd). Ik kan u echter zeggen dat elke nieuwe opdracht nog interessanter is dan de vorige. Dit heeft onder meer te maken met de ontwikkeling van neonreclames in de afgelopen jaren. In die tijd zijn de vormen die de neonreclames vroeger aannamen, totaal veranderd. Vroeger konden wij eenvoudige neonreclames zien boven de ingang van een winkel of paskamer. Nu hebben neonreclames geheel nieuwe vormen aangenomen van bedrijfslogo's, metershoge opschriften op de muren van kantoorgebouwen (binnen en buiten), mensen en voorwerpen. Ik had nooit kunnen vermoeden dat neonreclames zo'n veelzijdige en tegelijk creatieve en unieke vorm van reclame zou worden. In de loop der jaren hebben ze hun weg gevonden naar etalages, versieren de muren van restaurants en cafés, en nu maken ze zelfs reclame voor de grootste muziekfestivals. Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn (ik kan niet te veel details onthullen), is zo kneedbaar dat men er bijna elke vorm mee kan maken, en hun kleuren worden alleen beperkt door onze fantasie.Wat interessant is, ik zie steeds meer neonreclames die de muren versieren van... onze flats.  Er is geen betere manier om de sfeer van een modern industrieel interieur te scheppen dan een originele, stralende neonlamp te bestellen, die 's avonds de aandacht trekt van alle huisgenoten en gasten. Bovendien is een neonlamp een leuk idee voor een cadeau! Iedereen wil graag dat zijn huis uniek is, maar wel in een stijl waarin wij ons het best voelen.  Een neonlamp die aan de muur hangt, past in elk interieur - u hoeft alleen maar te bedenken wat het moet voorstellen, de kleur kiezen, de juiste plaats vinden ...In die jaren van samenwerking heb ik meer dan 150 plaatsen in Polen bezocht waar door Pretende gemaakte reclames te zien zijn. De meeste daarvan zijn neonreclames. Er zijn nog veel plaatsen die ik nog niet met mijn camera heb kunnen bezoeken, zelfs niet in het buitenland, want onlangs heeft Pretende zijn neonreclames naar het buitenland gebracht. Een ervan werd gebruikt bij de opening van de eerste LPP winkel in Londen, waarvan de opening werd verzorgd door het bekende topmodel Kate Moss.


En laat me u zeggen, er is geen tijd voor verveling in mijn werk als Pretende fotograaf. Elke nieuwe reclame, vooral de neonreclames, brengt verwondering, een grote dosis nieuwsgierigheid en het verlangen om mijn eigen neonlamp aan de muur van mijn slaapkamer te hebben. Maar dat zal pas na de volgende verbouwing gebeuren... hoewel het idee voor de vorm en de kleur er al is.